Haagsky tribunál oslobodil chorvátskych generálov Gotovinu a Markača

16.11.2012 Celý región

Haag 16. novembra (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu oslobodil dnes dvoch chorvátskych generálov, Anteho Gotovinu a Mladena Markača, od obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu v súvislosti s operáciou Búrka (Oluja) z roku 1995, informovala agentúra Reuters.

Predsedajúci sudca Theodor Meron nariadil ich okamžité prepustenie na slobodu. Odvolací súd rozhodol, že neexistujú dôkazy o existencii združenej zločineckej akcie s cieľom odstránenia srbského civilného obyvateľstva z bývalej samozvanej Republiky srbskej Krajiny (RSK) na východe Chorvátska silou alebo hrozbou sily, citoval Merona sever vesti-online.com. Podľa Merona preto nie je možné hovoriť o deportáciách Srbov.

Haagsky tribunál odsúdil Gotovinu 15. apríla 2011 za vojnové zločiny proti srbskému obyvateľstvu počas vojenskej operácie Búrka (Oluja) z roku 1995 na 24 a Markača na 18 rokov za mrežami. Tribunál ich uznal vinnými z prenasledovania, deportácií, neľudského zaobchádzania, vraždy a lúpeže súkromného majetku, ako aj pustošenia miest a dedín, informoval vesti-online.com. Tretieho chorvátskeho generála Ivana Čermaka súd obvinení zbavil.

Dokumentačno-informačné centrum Veritas má z čias Búrky v evidencii 1960 mŕtvych a nezvestných Srbov, z toho 1205 civilistov vrátane 522 žien a 12 detí. Počas tejto vojenskej operácie vyhnali chorvátske jednotky z územia bývalej samozvanej Republiky srbskej Krajiny (RSK) na východe Chorvátska približne 220.000 ľudí. Proces v súvislosti s Búrkou sa začal 11. marca 2008.
 

Vyberte región